اسید فسفریک یک اسید قدرتمندی است که ظاهر آن مایع، دارای رنگ سفید، فاقد بو و همچنین از غلظت بالایی برخوردار است. این اسید با فرمول شیمیایی H3PO4 به صورت جامد و مایع با درصد خلوص ۸۵ تولید و به بازار عرضه می شود. اسید فسفریک در دمای ۴۰_۴۲ درجه سانتی گراد ذوب می شود و در دمای ۲۱۲ درجه سانتی گراد شروع به جوشیدن می کند.
این اسید یک حل شونده محسوب می شود که قابلیت حل شدن درون مایعاتی همانند؛ اتانول، الکل و آب را دارد. اسید فسفریک با نام های فسفریک اسید و ارتو فسفریک در سراسر جهان شناخته شده است، البته این ماده با دو گرید خوراکی و اسید فسفریک صنعتی توسط دو روش تر و خشک تولید می شود. روش های تهیه و تولید اسید فسفریک تاثیر زیادی در خلوص ماده نهایی به دست آمده دارد و اینکه محصول شما از چه شیوه ای به دست آمده باشد، از اهمیت برخوردار است.
همان طور که از نامش مشخص است، گرید خوراکی در تولید انواع خوراکی ها استفاده می شود همانند؛ نوشیدنی های گاز دار، کنسرو ها و... . منظور از گرید صنعتی آن است که در صنایعی همچون؛ داروسازی، لوازم آرایشی، تصفیه پساب، کشاورزی و... مورد استفاده قرار می گیرد. اما این ماده پرکاربرد نوعی اسید است و اسیدها به خورندگی و خطرآفرین بودن شهرت دارند. باید دید که خطرات اسید فسفریک شامل چه مواردی است و استفاده از آن در انواع صنایع چه مخاطراتی را به همراه خواهد داشت. ادامه این مطلب ضمن آشنا کردن شما با کاربردهای این ماده، از خطرات اسید فسفریک نیز آگاهتان خواهد ساخت.
کاربرد اسید فسفریک
همان طور که گفته شد؛ اسید فسفریک یه عنوان یک اسید قدرتمند شناخته می شود و کاربرد های بی شماری در صنایع مختلف دارد که به برخی از آن اشاره می کنیم؛
- کاربرد اسید فسفریک در تصفیه آب: اسید فسفریک بیش ترین کاربرد را در تصفیه آب آشامیدنی دارد. این اسید از واکنش های بعدی آب های زیرزمینی که در معرض آهن و منگنز قرار دارد، جلوگیری به عمل می آورد.
- استفاده اسید فسفریک در صنایع غذایی: اسید فسفریک به عنوان یک ماده نگهدارنده اسیدی در انواع محصولات غذایی از جمله؛ مربا ها، کنسرو ها و نوشیدنی های گاز دار و... مورد استفاده قرار می گیرد و استفاده های فراوان از این نوشیدنی ها باعث خراب و پوسیده شدن دندان ها و البته موجب به وجود آمدن سنگ کلیه در افراد می شود.
- استفاده اسید فسفریک در کشاورزی : از این ماده در تولید انواع کود مورد استفاده برای تقویت محصولات کشاورزی و در مکمل های غذایی برای حیواناتی همانند خوک، گاو و... استفاده می شود.
- استفاده از اسید فسفریک در صنعت داروسازی: از دیگر کاربرد های اسید فسفریک می توان به کاربرد پزشکی نیز اشاره کرد. از این اسید برای درست کردن ماده اولیه دندان، ساخت دارو های ضد حالت تهوع، تولید انواع مواد شوینده، پاک کننده، براق کننده های دندان همانند خمیر دندان و جرم گیری مورد استفاده قرار می گیرد.
- استفاده از اسید فسفریک در صنعت: برای پاکسازی رسوبات از جمله دوغاب های سر سخت شده در ساخت و ساز، لکه های سیمان و... مورد استفاده قرار می گیرد.
خطرات اسید فسفریک
اسید فسفریک در صورتی که به درستی مورد استفاده قرار نگیرد، خطرات بسیاری برای انسان ها به دنبال دارد. در صورت هرگونه تماس پوستی،چشمی و همچنین خوردن ممکن است خطرات جدی برای فرد داشته باشد. بو کردن اسید فسفریک بر ریه ها، دستگاه تنفسی، دهان و چشم آسیب شدیدی وارد می کند و به همین دلیل به هنگام کار با این مواد رعایت نکات ایمنی از جمله استفاده از دستکش پلاستیکی، ماسک صورت، عینک ایمنی و لباس مخصوص کار برای کارکنان الزامی است.
خطرات اسید فسفریک برای سلامتی
اسید فسفریک خطرات فراوانی برای سلامتی افراد دارد. قرار گرفتن کوتاه مدت در معرض این اسید عوارضی نیز به دنبال دارد که در زیر به بررسی آن می پردازیم. ارتباط با اسید فسفریک باعث سوزش و تحریک شدن، قرمزی، ریزش اشک و خارش در چشم می شود. بو کردن این مواد باعث تحریک بینی و گلو می شود که ممکن است در برخی افراد خس خس سینه نیز مشاهده شود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اسید فسفریک باعث تحریک شدن ریه ها شده و قرار گرفتن به صورت پی در پی موجب بروز سرفه های شدید و خلط دار همراه با تنگی نفس در افراد خواهد شد.
آیا اسید فسفریک ماده ای سمی است؟
ارتو فسفریک نوعی اسید معدنی محسوب می شود و به دلیل استفاده های بی شماری که از آن می شود، به یک محلول پرکاربرد تبدیل شده است. اسید فسفریک از سه اتم ساخته شده است، که شامل؛ سه اتم هیدروژن، چهار اتم اکسیژن و یک اتم فسفر میباشد. مصرف زیاد آن می تواند باعث مسمومیت نیز در افراد شود و پایین بودن قیمت اسید فسفریک موجب شده است که به راحتی در دسترس همگان قرار بگیرد و از آن در صنایع مختلف استفاده شود. مصرف اسید فسفریک با غلظت ۸۵ درصد خطرات جدی به وجود می آورد که باعث پوکی استخوان، آسیب دیدن چشم و پوست، نابینایی و حتی مرگ می شود.
عوارض جانبی اسید فسفریک
افرادی که مصرف روزانه فسفر آن ها بیش از ۱۴۰۰ میلی گرم است، در مقایسه با دیگر افراد خطر مرگ و میر بیش تری دارد، این میزان تقریباً دو برابر مصرف معمولی فسفر در هر روز است، علاوه بر این دریافت فسفات زیاد توسط بدن می تواند به بیماری های قلبی منجر شود.
کلام آخر
اسید فسفریک محلولی سمی است که فاقد بو و رنگ می باشد، البته کاربرد های بسیاری در صنایع گوناگون دارد که علاوه بر کاربرد ها خطرات جدی برای سلامتی افراد نیز دارد، که در زیر به آن اشاره می کنیم؛
مصرف بی رویه اسید فسفریک باعث بروز انواع مختف بیماری ها از جمله بیماری کلیوی خواهد شد. بو کردن این اسید موجب تحریک شدن بینی، گلو و ریه ها می شود. اگر به مدت طولانی با این اسید تماس داشته باشید، آسیب های بسیاری بر سلامت و حواس پنج گانه شما وارد می کند. برای خرید این ماده می توانید به یکی از وب سایت های معتبر در سراسر جهان که فروشگاه دیجی شیمی نام دارد، مراجعه کنید و انواع محصولات شیمیایی از جمله اسید فسفریک را با کیفیت بالا و قیمت مناسب به صورت حضوری و غیر حضوری ثبت سفارش کنید و با پرداخت هزینه آن را خریداری کرده و درب منزل تحویل بگیرید. یکی از مزیت های این فروشگاه ارسال خرید مشتریان درب منزل می باشد. شما می توانید با کلیک کردن بر روی لینک زیر به خرید آسان اسید فسفریک دسترسی داشته باشید.