021-88308030
0

تری پلی فسفات سدیم چیست؟ 3 کاربرد عجیب تری پلی فسفات سدیم

10 / 10
از 1 کاربر
« بازگشت به لیست مقالات | پنجشنبه 17 خرداد 1403 در ساعت 45 : 14 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

تری پلی فسفات سدیم چیست؟

پلی فسفات سدیم نیز به عنوان ترکیب پلیمری جامد (STTP) شناخته می شود. این ماده متعلق به کلاس ترکیبات معدنی است و به طور گسترده در اقلام صنعتی و خانگی استفاده می شود، اما ممکن است اثرات زیست محیطی منفی داشته باشد. همان طور که می بینید، از اکسیژن برای تولید زنجیره های پلیمری در این ماده شیمیایی استفاده می شود.

برای خرید تری پلی فسفات سدیم کلیک کنید!

سدیم تری پلی فسفات چیست؟

تری پلی فسفات سدیم یا STTP یک ماده معدنی است که به صورت Na5P3O10 فرموله می شود. STTP در متالورژی، پالایش روغن، تمیز کردن مواد شوینده، دباغی چرم و افزودنی های غذایی برای حفظ تازگی محصولات غذایی استفاده می شود. تری پلی فسفات سدیم به دو شکل وجود دارد: هگزا هیدرات و بی آب. سدیم پلی فسفات به صورت پودر سفید رنگی است که برای ذخیره سازی باید گاز زدایی شود. این پودر می تواند رطوبت هوا را جذب کند.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی

این ماده مانند سایر نمک ها در آب محلول و در الکل هایی مانند اتانول نامحلول است. در مقایسه با سایر فسفات ها، چگالی آن 2.52 گرم در لیتر است و به دلیل ساختار پلیمری از پایداری بالایی برخوردار است. با این حال، در مقایسه با تترا سدیم پیروفسفات، پایداری کمتری دارد.

روش تولید سدیم تری پلی فسفات

این مولکول برای اولین بار با استفاده از واکنش الکتروترمال اسید فسفریک ساخته شد که با اعمال گرمای شدید بخار فسفر ایجاد می کند. با خنثی سازی این اسید با مواد حاوی سدیم به نسبت 1:2 مانند هیدروکسید سدیم یا کربنات سدیم، مخلوط مونو سدیم و دی سدیم فسفات در محلول نهایی تولید می شود. سپس این ترکیب در دمای بالاتر از 300 درجه سانتیگراد خشک و کلسینه می شود تا یک کریستال تولید شود که به نوبه خود تری پلی فسفات سدیم بسیار خالص تولید می کند. رویکرد دوم فرآیند مرطوب است که دارای فرآیند های زیر است که می ‌توان به آن ها اشاره کرد:  

  • اسید فسفریک با ترکیب حاوی سدیم واکنش نشان می دهد تا یک مخلوط واکنش را تشکیل دهد که شامل محلول های آبی Na2HPO4 و NAH2PO4 با pH بالاتر از 6 است. مخلوط واکنش به دما بین 400 تا 550 درجه سانتیگراد گرم می شود ، و به دنبال آن یک مرحله تبلور که شکل می گیرد کریستال های 7H2O.
  • مرحله بعدی کریستالیزاسیون و ایجاد Na4H5(PO4)3.2 H2O است.
  • ترکیب سنگ ها در مراحل دو و سه
  • این ترکیب تا دمای 700 درجه سانتیگراد گرم و کلسینه می شود.
  • خالص سازی و در نهایت تولید محصول STPP خالص مورد نظر.

سدیم تری پلی فسفات سنگین چیست ؟

جرم یا ذرات جمع شده تری پلی فسفات سدیم که این ترکیب را تشکیل می دهند در واقع چگالی کمتری نسبت به حالت غیر جرمی دارند. این ترکیب ، که دارای چگالی 1.04-1.07 کیلوگرم در مکعب است ، با ترکیب صحیح فسفات سدیم خشک ، STPP بازیافت شده و آب در کوره بین 400 تا 550 درجه سانتیگراد ساخته می شود. این مواد در تولید مواد شوینده به کار می روند.

کاربرد عجیب سدیم پلی فسفات

1-تمیز کردن: بسیاری از شوینده ها و پاک کننده ها حاوی این ماده هستند. و باعث می شود مواد شوینده عمیقاً به الیاف پارچه و سایر سطوح نفوذ کنند. با تشکیل یک کیل با یون های سخت کننده آب و افزایش کیفیت پراکندگی، به تولید فوم و حباب های اضافی نیز کمک می کند. علاوه بر این، به دلیل ویژگی های قلیایی آن، می تواند اسید موجود در آب را خنثی کند تا آن را تمیز و نرم کند و هم چنین به از بین بردن لکه کمک کند. 2- افزودنی غذایی: این نمک با کاهش سرعت پوسیدگی گوشت و غذا های دریایی به حفظ تازگی آن ها کمک می کند. این ماده غذا را مرطوب نگه می دارد و روند خشک شدن را کند می کند و رنگ و بافت طبیعی گوشت و ماهی را حفظ می کند. 3-عامل برنزه سازی چرم STPP :یکی از مواد شیمیایی برنزه سازی چرم که ذکر شده است سدیم تری پلی فسفات است. جالب است بدانید که این ماده شیمیایی در تولید کاغذ نیز به عنوان یک عامل مقاومت در برابر آلودگی روغن استفاده می شود. در نتیجه، می ‌تواند به تولید کنندگان در ترکیب رنگ مناسب در فضا و حذف هرگونه رنگ نامطلوب کمک کند.

کدام محصولات حاوی STPP هستند ؟

این ماده که جزء اصلی صابون ها و مواد شوینده است، بیشتر در ماشین های لباسشویی و ظرفشویی به صورت پودر، ژل، مایع و قالب یافت می شود. STTP یکی از مواد تشکیل دهنده بسیاری از محلول های تمیز کننده رایج خانگی مانند پاک کننده های سطوح و آرایش است. هم چنین می توان از آن برای تهیه خمیر دندان بسته به عملکرد تمیز کنندگی استفاده کرد. از آنجایی که STPP در مواد شوینده استفاده می شود، تصور می شود 90 تا 95 درصد مصرف آن در اروپا برای مصارف خانگی تخمین زده شد است.

عوارض جانبی مصرف سدیم تری پلی فسفات در زندگی روزانه بر روی بدن انسان چیست؟

اگرچه این مولکول به طور کلی بی ضرر در نظر گرفته می شود، استفاده بیش از حد ممکن است باعث علائمی مانند سردرد، حالت تهوع، کاهش ادرار، نفخ و درد معده، سرگیجه و ضربان قلب نامنظم شود. مصرف این دارو ها برای کسانی که بیماری کلیوی دارند به دلیل سرعت جذب بالا که سطح فسفات بدن را بالا می برد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد توصیه نمی شود.

بررسی کلی سدیم تری فسفات

تری پلی فسفات سدیم در تمیز کردن مایع حفاری، شستشوی پارچه های سنگین، شستشوی خودکار ظروف و افزودنی های خوراک مایع برای گاو استفاده می شود. این ماده هم چنین به عنوان پخش کننده، امولسیون کننده، پپت کننده و تثبیت کننده محلول پراکسید هیدروژن استفاده می شود. تری فسفات سدیم به عنوان یک ماده نگه دارنده در خوراک دام، ماهی، گوشت و طیور استفاده می شود. می توان از آن به عنوان یک پیوند متقابل پلی آنیون در دارورسانی مبتنی بر پلی ساکارید استفاده کرد. هم چنین به عنوان عامل کلسیم و منیزیم و به عنوان یک درزگیر برای نشتی استخرهای مزارع استفاده می شود. علاوه بر این، در فرآوری نساجی، شناورسازی سنگ، سرامیک، دباغی چرم، بازدارنده های شعله، خمیر کاغذ، پوشش کاغذ، و تولید لاستیک کاربرد دارد.

درباره سدیم تری پلی فسفات

تری سولفات سدیم در تجارت مواد غذایی به عنوان نگهدارنده آب، تقویت کننده کیفیت و در نوشیدنی های آب میوه، محصولات لبنی و شیر سویا استفاده می شود. تری پلی فسفات سدیم ماده اولیه برای حبوبات و ژامبون در قوطی ها است. تری پلی فسفات سدیم، نرم کننده دستکاری یوبا، هم چنین می تواند به عنوان غلیظ کننده و نرم کننده استفاده شود. در نهایت، ما دریافتیم که تری پلی فسفات سدیم برای افزودنی های شوینده کارآمد ضروری است، زیرا چیزی بیش از کلات کردن یون های فلزی انجام می دهد. تری پلی فسفات سدیم افزودنی در محصولات پاک کننده است و در صنایع معدنی، نفت، متالورژی، کاغذ و آب استفاده می شود.

آثار زیست محیطی

به دلیل استفاده گسترده، غلظت این ماده در رود خانه های سطحی و زیرزمینی افزایش یافته است که منجر به مشکلات زیست محیطی شده است. مصرف جهانی تری پلی فسفات سدیم در سال 2000 حدود 200000 تن برآورد شد. به دلیل حلالیت زیاد در آب، پخش لجن آن را به میزان قابل توجهی به خاک منتقل نمی کند. به جای آن، به لجن فاضلاب منتقل نمی شود. هیچ خطر زیست محیطی شناخته شده ای در ارتباط با استفاده از STPP در مواد شوینده در خاک یا هوا وجود ندارد. روش‌ های اولیه مورد استفاده برای انتقال stpp به داخل محفظه‌ هایی که موجودات آبزی را در خود جای می ‌دهد شامل مخازن سپتیک، تاسیسات تصفیه فاضلاب، سیستم ‌های فیلتر کردن و سایر سیستم ‌های فاضلاب است.

تفاوت پلی فسفات سدیم با سدیم تری پلی فسفات

یک ماده معدنی، سدیم تری فسفات (STP) دارای فرمول Na5P3O10 است. مقادیر زیادی از این ماده، نمک پنتانیون سدیم پلی فسفات (پایه مزدوج اسید تری فسفریک)، برای استفاده در محصولات خانگی و تجاری، به ویژه مواد شوینده تولید می شود. پلی فسفات سدیم از بیش از سه واحد فسفات تشکیل شده است، در حالی که تری پلی فسفات سدیم از سه واحد فسفات تشکیل شده است. در واقع، پلی فسفات سدیم - یک افزودنی غذایی - و تری پلی فسفات سدیم دو ماده کاملا متفاوت هستند.

بازار جهانی فروش و خرید سدیم تری پلی فسفات -خرید Stpp

بیش از 35 درصد از مواد شوینده لباسشویی و بیش از 5 درصد از مواد شوینده خانگی شامل STTP هستند. صنعت دیگری که از این ترکیب استفاده می کند، بخش مواد غذایی است که ممکن است بر بازار خرید و فروش آن تأثیر بگذارد. بزرگترین منطقه تأثیرگذار بر بازار این ماده آسیا و اقیانوس آرام است.

بررسی تری فسفات سدیم:

  • شکل ظاهری یک پودر سفید رنگ
  • محلول در آب و نامحلول در اتانول
  • خلوص بیش از 95 درصد
  • بسته بندی: 25 کیلوگرم pH، حدود 9 تا 10

به چه نحوی می توان میزان دریافت تری سدیم فسفات در بدن را کاهش داد؟

اگر غذا های فرآوری شده بیش از حد مصرف شوند، ماده شیمیایی موجود در آن ها به نام تری سدیم فسفات ممکن است در مقادیر بسیار زیاد مصرف شود. در نتیجه ترجیحاً مصرف فست فود ها و غذا های فرآوری شده را محدود کنیم.   بر اساس تحقیقات، آمریکایی ها به دلیل مصرف زیاد فست فود، اکنون 15 درصد بیشتر از ده سال پیش فسفر مصرف می کنند. با محدود کردن مصرف غذا های زیر از جذب فسفر در بدن دوری کنید و آن را کنترل کنید:

  • انواع سوسیس و کالباس ها
  • انواع کنسورها
  • نوشیدنی های طمع دار
  • فست فود
  • بیکن
  • محصولات فرآوری شده
  • سس های حاوی پنیر

نحوه تولید تری سدیم فسفات:

هنگامی که اسید فسفریک، هیدروکسید سدیم و کربنات سدیم با هم ترکیب می شوند، تری سدیم فسفات تولید می شود. دی سدیم فسفات زمانی تولید می شود که ماده شیمیایی حاصل با دی اکسید کربن ترکیب شود. سپس به مرحله فیلتراسیون می رود، جایی که فیلتر با هیدروکسید سدیم برای تولید تری سدیم فسفات تصفیه می شود و محلول حاصل یک بار دیگر فیلتر می شود. پس از آن، این محلول در شرایط مناسب خشک می شود و بلور هایی از تری سدیم فسفات تشکیل می دهد که بر اساس اندازه ذرات آن ها طبقه بندی می شوند. تری سدیم فسفات به روشی مشابه دی سدیم مونوهیدروژن فسفات و مونوسدیم دی هیدروژن فسفات ساخته می شود. اسید فسفریک و کربنات سدیم برای ایجاد همه این مواد شیمیایی ترکیب می شوند. مقدار منابع خام مورد نیاز برای ساخت این محصولات تنها چیزی است که تغییر کرده است.

هنگام استفاده از تری سدیم فسفات، اقدامات ایمنی زیر باید انجام شود:

اگر تری سدیم فسفات به داخل چشم ها رفت، ده دقیقه با آب بشویید. در صورت تماس با پوست، ناحیه آسیب دیده را کاملا تمیز کنید. در صورت تنفس فرد در این ماده فوراً بیرون ببرید. اگر تنفس دشوار شد، فوراً با پزشک مشورت کنید. در صورت مصرف تری سدیم فسفات به او مقداری آب بدهید تا دهانش را شستشو دهد. در هر صورت، اگر مشکل ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید.

کلام آخر

پلی تری فسفات سدیم یک ترکیب شیمیایی است که در صنایع مختلف استفاده می‌ شود. این ترکیب به عنوان یک ماده ضد اکسیدان و آنتی ‌افتادنت در مواد غذایی، محصولات آرایشی و بهداشتی، مواد شوینده و سایر محصولات صنعتی استفاده می ‌شود. پلی تری فسفات سدیم به عنوان یک ماده پایدار کننده و امولسیفایر نیز در برخی از محصولات غذایی مانند پنیر و ماست استفاده می ‌شود. هم چنین، این ترکیب می ‌تواند به عنوان یک ماده پایدار کننده در محصولات نان و شیرینی ‌پزی استفاده شود. با این حال، برای استفاده از پلی تری فسفات سدیم در محصولات غذایی، باید مقادیر مصرف آن را به طور دقیق کنترل کرد و مطابق با استاندارد های بهداشتی و مقررات مربوطه عمل کرد. هم چنین، در صورت داشتن هرگونه حساسیت یا عوارض جانبی، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. ویا به سایت دیجی شیمی مراجعه نمایید.

ارسال نظر
نام شما :
تلفن تماس :
متن پیغام :
سایر مقالات
کلرید قلع چیست؟ 7 کاربرد کلرید قلع کلرید قلع چیست؟ 7 کاربرد کلرید قلع مواد شیمیایی چیست؟ (انواع مواد صنعتی و آزمایشگاهی) مواد شیمیایی چیست؟ (انواع مواد صنعتی و آزمایشگاهی) تری پلی فسفات سدیم چیست؟ 3 کاربرد عجیب تری پلی فسفات سدیم تری پلی فسفات سدیم چیست؟ 3 کاربرد عجیب تری پلی فسفات سدیم سولفات اهن چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر سولفات آهن سولفات اهن چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر سولفات آهن سولفات سدیم چیست؟ 9 کاربرد بی نظیر سولفات سدیم سولفات سدیم چیست؟ 9 کاربرد بی نظیر سولفات سدیم سولفات نیکل چیست؟ 7 کابرد عجیب سولفات نیکل سولفات نیکل چیست؟ 7 کابرد عجیب سولفات نیکل اکسید روی چیست؟ 11 کاربرد حیرت انگیر اکسید روی اکسید روی چیست؟ 11 کاربرد حیرت انگیر اکسید روی سوربیتول چیست؟ 8 کاربرد صنعتی و دارویی سوربیتول سوربیتول چیست؟ 8 کاربرد صنعتی و دارویی سوربیتول الکترولیت باطری نیکل کادمیوم چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ الکترولیت باطری نیکل کادمیوم چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ آب اکسیژنه چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر آب اکسیژنه آب اکسیژنه چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر آب اکسیژنه گوگرد چیست؟ ۸ کاربرد گوگرد در صنعت و کشاورزی گوگرد چیست؟ ۸ کاربرد گوگرد در صنعت و کشاورزی سیلیکاژل چیست؟ 13 کاربرد خانگی و صنعتی سیلیکاژل سیلیکاژل چیست؟ 13 کاربرد خانگی و صنعتی سیلیکاژل کرومیک اسید چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز اسید کرومیک کرومیک اسید چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز اسید کرومیک آهک هیدراته چیست؟ 7 کاربرد عجیب آهک هیدراته آهک هیدراته چیست؟ 7 کاربرد عجیب آهک هیدراته کربنات سدیم سبک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سدیم کربنات سبک [سودا اش] کربنات سدیم سبک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سدیم کربنات سبک [سودا اش] اسید سولفونیک چیست؟ کاربرد و تفاوت سولفونیک اسید با سولفوریک اسید اسید سولفونیک چیست؟ کاربرد و تفاوت سولفونیک اسید با سولفوریک اسید سیلیکات سدیم چیست؟ 7 کاربرد اساسی سیلیکات سدیم یا آب شیشه سیلیکات سدیم چیست؟ 7 کاربرد اساسی سیلیکات سدیم یا آب شیشه استون چیست؟ 7 کاربرد عجیب استون که نمیدانید! استون چیست؟ 7 کاربرد عجیب استون که نمیدانید! فرمالین چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! فرمالین فرمالین چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! فرمالین اسید سولفوریک چیست؟ 7 ویژگی عجیب سولفوریک اسید اسید سولفوریک چیست؟ 7 ویژگی عجیب سولفوریک اسید سود پرک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سود پرک سود پرک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سود پرک سود مایع چیست؟ تفاوت سود مایع و سود پرک سود مایع چیست؟ تفاوت سود مایع و سود پرک هیدروکسید پتاسیم چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! پتاسیم هیدروکسید هیدروکسید پتاسیم چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! پتاسیم هیدروکسید سولفات آلومینیوم چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز آلومنیوم سولفات سولفات آلومینیوم چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز آلومنیوم سولفات کربوکسی متیل سلولز چیست؟ + کاربرد و نحوه مصرف CMC کربوکسی متیل سلولز چیست؟ + کاربرد و نحوه مصرف CMC متابی سولفیت سدیم چیست؟ 7 کاربرد و خواص بی نظیر آن متابی سولفیت سدیم چیست؟ 7 کاربرد و خواص بی نظیر آن سولفات مس چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز سولفات مس سولفات مس چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز سولفات مس فرمیک اسید چیست؟ 7 کاربرد عجیب اسید فرمیک فرمیک اسید چیست؟ 7 کاربرد عجیب اسید فرمیک اگزالیک اسید چیست؟ 7 خواص شگفت انگیز! و نحوه تولید اگزالیک اسید چیست؟ 7 خواص شگفت انگیز! و نحوه تولید اسید استیک چیست؟ 13 کاربرد خانگی جوهر سرکه یا اسید استیک اسید استیک چیست؟ 13 کاربرد خانگی جوهر سرکه یا اسید استیک
نمایش همه
علاقه مندی ها ()