021-88308030
0

استخراج طلا با اسید نیتریک

10 / 10
از 1 کاربر
« بازگشت به لیست مقالات | چهارشنبه 25 مهر 1403 در ساعت 22 : 9 دقیقه | نظرات کاربران ( 9 )

 

چطور عیار طلا را با اسید نیتریک تشخیص بدهیم؟

جواهرات طلا در آلیاژهای مختلف ساخته می شوند ، از طلای خالص تا وزن کمتر از نصف طلا. طلای خالص را 24 عیار یا 24 K می نامند. 75٪ طلا (از نظر وزنی) 18 K است. و 50٪ طلا 12 K است.

بررسی واکنشهای اسید نیتریک و طلا (استحصال طلا با اسید نیتریک)

طلا غالباً در جواهرات با نقره و مس آلیاژ می شود تا هزینه را کاهش دهد و در برابر سایش سخت تر و مقاوم تر شود. آیا تاکنون فکر کرده اید که جواهرات شما چه طلای عیار است؟ برای تقریب عیار می توانیم از شیمی استفاده کنیم! به منظور بررسی بیشتر کاربرد تیزاب سلطانی و واکنش آن با طلا با ادامه مقاله همراه باشید.

آلیاژهای طلا علیرغم اینکه سخت تر از طلای خالص هستند ، می توانند راحت تر از طلای خالص در اسیدها حل شوند. بنابراین ، هرچه عیار پایین تر باشد ، آلیاژ طلا به راحتی حل می شود.

معادلات زیر را مشاهده کنید ، که نتایج حاصل از افزودن اسید نیتریک غلیظ ، HNO3 یا تیزآب سلطانی(محلولی بسیار خورنده و دودکننده زرد یا قرمز رنگ است. این محلول از مخلوط اسید نیتریک غلیظ و هیدروکلریک اسید غلیظ بدست می‌آید که معمولاً به نسبت حجمی یک به سه می‌باشند.)به عیارهای مختلف طلا را نشان می دهد. Aqua regia مخلوطی از اسیدهای نیتریک و هیدروکلریک است. نام خود را از توانایی آن در حل کردن طلا گرفته است که گاهی اوقات به آن تیز آب سلطنتی نیز گفته می شود. "Aqua" کلمه لاتین آب و "regia" لاتین سلطنتی است.

برای خرید هیدروکلریک اسید کلیک کنید

همانطور که در معادله اول مشاهده شد ، یک آلیاژ طلا از 14 K (عیار14) یا کمتر با افزودن اسید نیتریک حل می شود. اما هنگامی که عیار به 18 یا بالاتر می رود (معادله دوم) ، اسید نیتریک هیچ واکنشی قابل مشاهده نمی کند. فقط محلول اسید تیزآب سلطانی می تواند عیارهای بالاتر طلا را حل کند (معادله سوم).

برای فروش اسید نیتریک کلیک کنید

طلای14عیار یا پایینتر + HNO3 (aq) → Cu + یا Ag + (aq) آلیاژ حل می شود

طلای 18عیار یا بالاتر+ HNO3 (aq) → هیچ آلیاژ واکنشی حل نمی شود

 تیزآب سلطانی+ طلای 18 عیار یا بالاتر→AuCl4- (aq) آلیاژ حل می شود

در روش زیر برای تعیین عیار نمونه های طلا از اسید نیتریک و تیزآب سلطانی و شاید از سایر راه حل های آزمایش استفاده خواهید کرد. هنگام انجام آزمایشات ، از تصویر زیرمیتوانید استفاده کنید.

  

مواد مورد استفاده برای استخراج طلا با اسید نیتریک

مواد و راه حل های تست ذکر شده در زیر را می توانید از فروشگاه لوازم طلا و مواد شیمیایی تهیه کنید.

دستکش ، عینک ایمنی و لباس محافظ و ماسک مخصوص آنتی اسید

سنگ محک: یک تخته مسطح بازانیت

نمونه طلا برای آزمایش (ممکن است از جواهرات لباس استفاده شود و دانش آموزان داوطلب شوند تا قطعات خود را آزمایش کنند. لطفا توجه داشته باشید که روکش طلا بر روی جواهرات لباس بسیار نازک است و فشار اضافی به فلز پایه خراشیده می شود)

مجموعه ای از سوزن های آزمایش طلا (اینها استانداردهای طلا آلیاژهای شناخته شده، برای مقایسه نمونه های طلای ناشناخته است. آلیاژهای پیشنهادی: K10 ،14 K ،18 K ،(20 K

قطره چکان

اسید نیتریک (HNO3) ، محلول 65٪

تیزاب سلطانی**

سایر راه حل های آزمایش (اختیاری)

** مواد مورد نیاز برای تهیه تیزاب سلطانی چیست؟

فقط  در کار با اسیدها و تهیه این محلول ها باید با کارشناسان با تجربه در ارتباط باشید.

2 ظرف واکنش دهنده ضد اسید

2 سیلندر مدرج

آب دی یونیزه (میتوانید در مقاله تفاوت آب مقطر با آب دی یونیزه اطلاعات بیشتری کسب کنید)

اسید نیتریک (HNO3) ، غلیظ

اسید کلریدریک (HCl) ، غلیظ

توجه: پسماند حاصل از این آزمایش باید قبل از شستشو خنثی شود.

 

استخراج طلا با نیتریک اسید

روش آزمایش:

لطفاً قبل از شروع ، کل مراحل را مطالعه کنید.

هشدار: لطفاً حتماً از دستکش ، عینک ایمنی و لباس محافظ استفاده کنید - اسیدهایی که در این فعالیت استفاده خواهید کرد بسیار خورنده و سمی هستند. اگر اسیدهایی به طور تصادفی ریخته شدند ، بی کربنات سدیم خشک را روی محلول اسید بریزید تا خنثی شود. اگر اسیدی با پوست تماس گرفت ، بلافاصله محل را کاملاً با آب بشویید.

  1. دستکش ، عینک ایمنی و لباس محافظ بر تن کنید
  2. با نمونه مورد آزمایش ، یک رگه (به طول حدود 2 سانتی متر) بر روی سنگ محک ایجاد کنید.
  3. با استفاده از همان فشار ، یک رگه از یک طرف (حدود 2 میلی متر از ردیف اول) با یک سوزن آزمایش طلا از عیار پایین تر از آنچه انتظار می رود ، ایجاد کنید. (شما باید حدس بزنید که عیار ناشناخته چه عیاری است !) در طرف دیگر با یک استاندارد طلای شناخته شده از عیار بالاتر از آنچه حدس زدید،رگه ای ایجاد کنید.
  4. در یک انتهای رگه ها ، با استفاده از قطره چکان ، یک قطره از محلول آزمایش مناسب برای عیار نمونه طلای ناشناخته خود قرار دهید با مراجعه به معادلات سمت چپ ، راه حل مناسب آزمایش را تعیین کنید. به عنوان مثال ، اگر فکر می کنید ناشناخته شما طلای 12 K است ، اسید نیتریک را انتخاب کنید.
  5. اطمینان حاصل کنید که قطره رگه ها را مانند تصویر نشان داده است. واکنش (واکنش تیزاب سلطانی با طلا) را با دقت مشاهده کنید. احتمالاً خواهید دید که رگه ها از نظر ظاهری سبک تر می شوند و در نهایت ممکن است کاملاً از بین روند. این آلیاژ محلول در اسید است. آلیاژهای طلای عیار پایین کمتر از آلیاژهای بالاتر عیار حل می شوند زیرا حاوی مس یا نقره بیشتری هستند که در اسید نیتریک حل می شوند ، در حالی که طلا اینگونه نیست. به عنوان مثال ، اگر با معیار ناشناخته خود رگه ای از 10 K و 12 K طلای استاندارد ترسیم کرده باشید که به اعتقاد شما 12 K است، رگه از استاندارد طلای 12 K و ناشناخته شما باید با همان سرعت حل شود ، در حالی که 10 K خط استاندارد طلا باید سریعتر حل شود. همچنین ، پس از شستشوی اسید از سنگ محک با آب ، طلای بیشتری در رگه 12 K نسبت به رگه 10 K باقی خواهد ماند.
  6. اگر تیزآب سلطنتی اعمال شود ، در پایان واکنش هیچ طلایی بر روی سنگ محک باقی نمی ماند. شما با مشاهده دقیق میزان حل شدن رگه ها ، عیار را تعیین خواهید کرد ، در حالی که بالاترین عیار رگه کمترین سرعت در حل شدن را دارد.
  7. در صورت نیاز ، قطره دیگری از محلول آزمایش دیگر را در انتهای دیگر رگه ها قرار دهید. نتایج را با دقت مشاهده کنید. اگر نتایج مبهم باشد ، ممکن است لازم باشد چندین بار آزمایش را تکرار کنید ، رگه های جدیدی با استانداردهای مختلف طلا ایجاد کنید و از محلول های جایگزین آزمایش اسید استفاده کنید.

لطفا توجه داشته باشید: این آزمون خوب کار می کند ، اما نتایج باید به عنوان یک تقریب تلقی شود. دو نمونه طلای 14 K که حاوی فلزات آلیاژی مختلف هستند (مانند نقره یا مس) در این آزمایش واکنش متفاوتی نشان می دهند. به همین ترتیب ، رگه ضخیم تر و سنگین تر طلای 18 K ممکن است با سرعت کمتری از رگه نازک طلای 20 K حل شود. بنابراین ، مهم است که هر سوزن آزمایش با همان فشار بر روی سنگ ماسه سنگ اعمال شود. برای آلیاژهای کمتر از 10 K ، رگه ها تقریباً بلافاصله در 65٪ اسید نیتریک حل می شوند. برای این آلیاژها ممکن است از اسید نیتریک رقیق (35٪) استفاده شود. به همین ترتیب ، آلیاژهای کمتر از 18 K به سرعت در تیزآب سلطنتی حل می شوند ، به طوری که اختلاف میزان واکنش را نمی توان مشاهده کرد. برای آزمایش این آلیاژها از تیزآب رقیق (50٪) استفاده کنید.

بررسی دقیق تر واکنش های مربوط به فرایند استخراج طلا با نیتریک اسید

این دو محلول آزمایش اسیدی با حل شدن تمام یا برخی از فلزات موجود در آنها ، با آلیاژهای طلا واکنش نشان می دهند. اسید نیتریک مس و نقره را با اکسید کردن آنها حل می کند ، همانطور که در معادلات شیمیایی زیر شرح داده شده است.

اکسیداسیون مس در اسید نیتریک:

Cu (s) + 2 NO3- (aq) + 2 H + (aq) 2 Cu2 + (aq) + 2 NO2 (g) + H2O (l)

اکسیداسیون نقره در اسید نیتریک:

Ag (s) + 2 NO3- (aq) + 2 H + (aq) → Ag + (aq) + 2 NO2 (g) + H2O (l)

هرچه مس یا نقره بیشتر در آلیاژ طلا باشد ، آلیاژ سریعتر حل می شود. آلیاژهای طلا بیشتر از 14 K هنوز با اسید نیتریک واکنش نشان می دهند (جز copper مس یا نقره آلیاژ هنوز حل می شود) ، اما چون مس یا نقره کمتری برای واکنش وجود دارد ، مشاهده واکنش بسیار سخت تر خواهد بود. برای آلیاژهای بیشتر از 14 K ، از تیزآب سلطنتی برای آزمایش طلا استفاده می شود.

در بررسی بیش تر کاربرد تیزاب سلطانی باید گفت که تیزآب سلطنتی خود طلا را حل می کند (و همچنین اجزای نقره و مس را حل می کند) و به همین دلیل برای آزمایش آلیاژهای طلای بالاتر از عیار استفاده می شود. تیزآب سلطنتی طلا را در دو واکنش جداگانه حل می کند. اولین واکنش اکسیداسیون است که توسط اسید نیتریک ایجاد می شود و مقدار کمی طلای محلول و اکسید شده Au3

 + تولید می کند (3). و دوم یک واکنش تعادلی است که مقادیر بیشتری طلای محلول را به شکل یونهای کلوراترات ، AuCl4- (4) تولید می کند.

اکسیداسیون طلا توسط اسید نیتریک:

Au (s) + 3 NO3- (aq) + 6 H + (aq) → Au3 + (aq) + 3 NO2 (g) + 3 H2O (l)

انحلال طلا با تشکیل کلراورات:

Au3 + (aq) + 4 Cl- (aq) → AuCl4- (aq)

مشاهده فیلم زیر میتواند شما را در این باره کمک کند:

ارسال نظر
مانی :
0 2
سلام ممنون از مقاله خوبتون
مدیریت :
1 1
سلام سلامت باشید.
احسان :
1 0
سلام ممنون از مقاله خوب ومفیدتون
حمید تکلو :
10 3
سلام استاد عزیز میخام بدونم از چه رسوب دهنده هایی برای رسوب طلا و پالادیوم استفاده کنم بهتر و انتخابی هست
عبدالرسول حیدری ... :
2 0
سلام استاد بزرگوار سپاس گزارم که زحمت کشیدید آموزش دادی وراهنمای کردید
مسعود :
1 1
سلام استاد.من یک فلز دارم میخوام طلا شو استخراج کنم .راهنمایی میخاس تم تشکر
مدیریت :
2 1
سلام کاربر عزیز با کارشناسان ما تماس بگیرید راهنماییتون میکنند
:
0 0
سلام استاد بزرگوار سنگ هایی دارم باپولک های سفیدوقسمتی زرد درتیزاب حل میشوند ممنون میشم راهنماییم کنی
مدیریت :
0 1
سلام کاربر عزیز داخلش طلا ندارد که حل میشود
محمد :
0 0
از راهنمایی شما ممنونم
شاکری :
0 1
سلام یه سماور خیلی قدیمی دارم میشه بیارم تست بزنید
مدیریت :
0 1
سلام بله به ادرس محل تحویل کالا پایین سایت تشریف بیارید میدان خراسان
عباس :
0 0
سلام یه خنجر خیلی قدیمی دارم رنگ تیغه تقریبا سیاه میزنه و هیچ واکنشی نسبت به تیزآب نشون نمیده تیغش با ارزشه یا نه
مدیریت :
0 0

سلام این مورد در حیطه اطلاعات ما نیست

نام شما :
تلفن تماس :
متن پیغام :
سایر مقالات
پرمنگنات چیست؟ پرمنگنات برای چی خوبه؟ پرمنگنات چیست؟ پرمنگنات برای چی خوبه؟ سولفات چیست؟ 9 نوع سولفات + کاربرد سولفات چیست؟ 9 نوع سولفات + کاربرد کات کبود چیست؟ 4 کاربرد کات کبود + مضرات کات کبود چیست؟ 4 کاربرد کات کبود + مضرات اتیل استات چیست؟ 3 کاربرد حلال چسب اتیل استات چیست؟ 3 کاربرد حلال چسب کلرید قلع چیست؟ 7 کاربرد کلرید قلع کلرید قلع چیست؟ 7 کاربرد کلرید قلع مواد شیمیایی چیست؟ (انواع مواد صنعتی و آزمایشگاهی) مواد شیمیایی چیست؟ (انواع مواد صنعتی و آزمایشگاهی) تری پلی فسفات سدیم چیست؟ 3 کاربرد عجیب تری پلی فسفات سدیم تری پلی فسفات سدیم چیست؟ 3 کاربرد عجیب تری پلی فسفات سدیم سولفات اهن چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر سولفات آهن سولفات اهن چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر سولفات آهن سولفات سدیم چیست؟ 9 کاربرد بی نظیر سولفات سدیم سولفات سدیم چیست؟ 9 کاربرد بی نظیر سولفات سدیم سولفات نیکل چیست؟ 7 کابرد عجیب سولفات نیکل سولفات نیکل چیست؟ 7 کابرد عجیب سولفات نیکل اکسید روی چیست؟ 11 کاربرد حیرت انگیر اکسید روی اکسید روی چیست؟ 11 کاربرد حیرت انگیر اکسید روی سوربیتول چیست؟ 8 کاربرد صنعتی و دارویی سوربیتول سوربیتول چیست؟ 8 کاربرد صنعتی و دارویی سوربیتول الکترولیت باطری نیکل کادمیوم چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ الکترولیت باطری نیکل کادمیوم چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ آب اکسیژنه چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر آب اکسیژنه آب اکسیژنه چیست؟ 8 کاربرد بی نظیر آب اکسیژنه گوگرد چیست؟ ۸ کاربرد گوگرد در صنعت و کشاورزی گوگرد چیست؟ ۸ کاربرد گوگرد در صنعت و کشاورزی سیلیکاژل چیست؟ 13 کاربرد خانگی و صنعتی سیلیکاژل سیلیکاژل چیست؟ 13 کاربرد خانگی و صنعتی سیلیکاژل کرومیک اسید چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز اسید کرومیک کرومیک اسید چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز اسید کرومیک آهک هیدراته چیست؟ 7 کاربرد عجیب آهک هیدراته آهک هیدراته چیست؟ 7 کاربرد عجیب آهک هیدراته کربنات سدیم سبک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سدیم کربنات سبک [سودا اش] کربنات سدیم سبک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سدیم کربنات سبک [سودا اش] اسید سولفونیک چیست؟ کاربرد و تفاوت سولفونیک اسید با سولفوریک اسید اسید سولفونیک چیست؟ کاربرد و تفاوت سولفونیک اسید با سولفوریک اسید سیلیکات سدیم چیست؟ 7 کاربرد اساسی سیلیکات سدیم یا آب شیشه سیلیکات سدیم چیست؟ 7 کاربرد اساسی سیلیکات سدیم یا آب شیشه استون چیست؟ 7 کاربرد عجیب استون که نمیدانید! استون چیست؟ 7 کاربرد عجیب استون که نمیدانید! فرمالین چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! فرمالین فرمالین چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! فرمالین اسید سولفوریک چیست؟ 7 ویژگی عجیب سولفوریک اسید اسید سولفوریک چیست؟ 7 ویژگی عجیب سولفوریک اسید سود پرک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سود پرک سود پرک چیست؟ 7 کاربرد عجیب سود پرک سود مایع چیست؟ تفاوت سود مایع و سود پرک سود مایع چیست؟ تفاوت سود مایع و سود پرک هیدروکسید پتاسیم چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! پتاسیم هیدروکسید هیدروکسید پتاسیم چیست؟ 7 کاربرد بی نظیر! پتاسیم هیدروکسید سولفات آلومینیوم چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز آلومنیوم سولفات سولفات آلومینیوم چیست؟ 7 کاربرد شگفت انگیز آلومنیوم سولفات کربوکسی متیل سلولز چیست؟ + کاربرد و نحوه مصرف CMC کربوکسی متیل سلولز چیست؟ + کاربرد و نحوه مصرف CMC متابی سولفیت سدیم چیست؟ 7 کاربرد و خواص بی نظیر آن متابی سولفیت سدیم چیست؟ 7 کاربرد و خواص بی نظیر آن
نمایش همه
علاقه مندی ها ()